Ápolja a fejbőrt! Alacsony, közepes és magas porozitású haj

Ha erős, ápolt és szép hajat szeretne, próbálja ki a hajolajokat. Mégis, még mielőtt megtennéd állapítsa meg a haj porozitását. Ez segít a haj és fejbőr ápolásában. Mi a haj porozitás? Azt a szintet jelöli meg, amennyire a kutikulák megemelkedettek. Megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas porozitást.

A legegészségesebb és legszebb alacsony porozitás haj

Az alacsony porozitású haj sima, fényes és egészséges A hajkutikulák szorosan ragaszkodnak egymáshoz. Ezért a víz, festék és kozmetikai anyagok megküszködnek azzal, hogy bekerüljenek a belső rétegekbe. Az alacsony porozitású hajat ennek megfelelően nehéz stilizálni és festeni, legyen az nedves vagy száraz. Pozitívumként szolgál, hogy a haj kevésbé sérül és szép természetes színe van. Nem göndörödik, és nem száll; fésülés közben a hajszálak nem gubancolódnak. Ezt a hajat sokáig kell olajjal kezeltetni; viszont nem szabad túl sokat rávinni, mert zsíros réteg jöhet létre. Az alacsony porozitású haj számára legjobbak a telített zsírsavak. Ezek védőrétege képeznek a haj felszínén. Kis részecskékből állnak, amelyek könnyen áthatolnak a kutikulák között. Próbálja ki a következőket: pálmaolaj, kókuszolaj, babassu olaj, Shea vaj, kókusz vaj, aloé vagy növényi kivonatok.

Afro, fürtök vagy hullámok, azaz magas porozitású haj

A magas porozitású haj arról ismert, hogy száll, száraz és érdes, viszont gyorsan magába szívja a vizet. A hajkutikulák teljesen megemelkedettek, így a festés vagy stilizálás nem okoz gondot. Mégis a gyakori festés, göndörítés, hajvasalás és egyéb kezelések jelentősen károsítják a hajat. A magas porozitású hajat azonnal olajjal kell gyógyítani, mert gyorsan magába szívja a vizet és egyéb anyagokat. A hajszálak puhítókat, proteineket és nedvesítőket igényelnek. Ugyanakkor a többszörösen telítetlen zsírsavak szintén jótékonyak, mert nagy részecskéik áthatolnak a haj szerkezetén. Ide sorolhatóak a következők: avokádó olaj, jojoba olaj, makadámia olaj, olíva olaj, édes mandula olaj, lenmagolaj, szezámolaj, éjszakai kankalin virágolaj vagy tökmagolaj.

Össze-vissza haj, azaz közepes porozitású haj

A közepes porozitású haj mind az alacsony, mind a magas porozitású hajra hasonlít. Egészséges és könnyen stilizálható. A kutikulái kissé megemelkedettek. Erre a hajra az egyszeresen telítetlen zsírsavak lesznek a tökéletesek. Közepes méretű részecskéi vannak, amelyek jól karbantartják a hajat, javítják a stilizálást és megelőzik a károsulást. A következőket érdemes kipróbálni: argánolaj, tátorján olaj, búza olaj, papaya magolaj vagy ricinusolaj. A kezeléshez szintén hasznosak a nedvesítők és proteinek.

Hogyan állapítsuk meg, milyen porozitás típusú a haj?

Egy egyszerű tesztet lehet elvégezni. Állítólag a vizes teszt a legjobb. Ez miből áll? Egy vízzel megtöltött pohárból és benne néhány hajszálból. A hajszálak legyenek tiszták és szilikonoktól mentesek. Ha két percen belül a hajszál lesüllyed, ez azt jelenti, hogy magas porozitású a haj. Amennyiben a felszínen marad, vagy csak később süllyed le, akkor alacsony porozitású.

Ismer további, hasonló módszert, amellyel megállapítható a haj porozitása? Számos létezik. Legkönnyebb, ha megnézzük, hogyan viselkedik a haj különböző időjárásban, hajmosás vagy hajszárítás után, kozmetikumok használata után és stilizálás során. Mégis, legjobb, amikor megérintjük és érdesség, szárazság (magas porozitás) illetve puhaság, simaság (alacsony porozitás) alapján megállapítjuk a típust. Első a kókusz teszt. Vigyünk fel egy keveset a hajra és egy órával később öblítsük ki. A magas porozitású haj továbbra is száraz és matt, míg az alacsony porozitású haj – ragyogó és sima. A lisztes teszt hasonló eredményeket produkál. Alacsony porozitású hajon nem marad sokáig látható, legalábbis nem olyan mennyiségben, mint a magas porozitású hajon.

Mit kell még tudni a haj porozitásáról?

Még mielőtt elkezdené megállapítani a haj porozitásának típusát, további, fontos információt kell tudni. Jegyezze meg, hogy a hajnak különböző porozitása lehet. A hajtövénél a haj lehet alacsony porozitású – a faggyú simít és ragyogást nyújt. A hajvégek viszont magas porozitásúak – a nem megfelelő fésülés, festés, ápolás miatt, illetve a kendő viselése is száraz végeket, törékenységet és göndörödést okoz..

A haj porozitása, a megfelelő termékek használatával és hajkezelések csökkentésével befolyásolható. A porozitás ezekkel növelhető: melírozás, festés, hőkezelés, napsugarak, szabad gyökök és egyes kozmetikumok használata. És hogyan lehet csökkenteni a magas porozitást? Olaj beépítésével a mindennapi hajápolásban. Ezek a termék alkalmazkodnak a hajhoz és fejbőrhöz, a haj porozitásához, sérülési szintjéhez és esszenciális anyagokat szállítanak.